Eiwitten

 

Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd. Eiwitten zijn nodig voor het herstellen van schade aan spieren en het opbouwen van nieuw spierweefsel. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 20 aminozuren bekend waarvan het lichaam er 11 zelf aanmaakt. De andere negen haalt het lichaam uit de voeding. 

 

  essentiele aminozuren histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanie, threonine, tryptofaan, valine. 
   
  semi-essentiele aminozuren cysteine, tyrosine 
   
  niet-essentiele aminozuren alanine, arginine, asparagine, asparaginezuur, glutamine, glutaminezuur, glycine, proline, serine. 
   

 

Het lichaam breekt eiwitten uit voeding af naar aminozuren. Deze aminozuren worden opgenomen in het lichaam en vervolgens gebruikt voor het opbouwen van nieuwe eiwitten. 

 

Tabel 3: overzicht van de voedingsmiddelen geordend naar kwaliteit van eiwitten.

Hoogwaardig

Zuivel wei
Vis tonijn, zalm, haring, kabeljauw, forel, wijting, zeebaars, sardine, makreel (niet uit blik).

Goed

Zuivel

magere yoghurt, kwark, karnemelk, cottage cheese, Biogarde, mozarella, feta, magere melk
Gevogelte ontvelde kip, kalkoen, konijn, haas, fazant, paardehoen
Schelpdieren kreeft, garnalen, oesters, mossels, krab (geen surimi)
Vis inktvis
Andere eieren (max 2 á 3 per week in verband met hoge cholesterolgehalte)
Noten en zaden  zonnebloempitten, pompoen pitten, amandelen, sesam
(mits ongebrand)

Minderwaardig

Zuivel

jonge en oude kaas, Franse kazen (camembert, brie, Mon Chou, enz.)
Vis surimi, paling
Peulvruchten bonen, linzen, soja
Vlees rundvlees, lams, eend, gans, wild zwijn, struisvogel
Noten en zaden  hazelnoten, walnoten, pistachenoten
(mits ongebrand)

Slecht

Vlees

varkensvlees (inclusief worst, salami, ham, spek, enz.)
orgaanvlees (lever, niertjes, enz.)
Noten en zaden pinda’s, pindakaas