Eiwitten
Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd. Eiwitten zijn nodig voor het herstellen van schade aan spieren en het opbouwen van nieuw spierweefsel. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 20 aminozuren bekend waarvan het lichaam er 11 zelf aanmaakt. De andere negen haalt het lichaam uit de voeding.
essentiele aminozuren | histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanie, threonine, tryptofaan, valine. | |
semi-essentiele aminozuren | cysteine, tyrosine | |
niet-essentiele aminozuren | alanine, arginine, asparagine, asparaginezuur, glutamine, glutaminezuur, glycine, proline, serine. | |
Het lichaam breekt eiwitten uit voeding af naar aminozuren. Deze aminozuren worden opgenomen in het lichaam en vervolgens gebruikt voor het opbouwen van nieuwe eiwitten.
Tabel 3: overzicht van de voedingsmiddelen geordend naar kwaliteit van eiwitten.
Hoogwaardig |
Zuivel | wei |
Vis | tonijn, zalm, haring, kabeljauw, forel, wijting, zeebaars, sardine, makreel (niet uit blik). | |
Goed |
Zuivel |
magere yoghurt, kwark, karnemelk, cottage cheese, Biogarde, mozarella, feta, magere melk |
Gevogelte | ontvelde kip, kalkoen, konijn, haas, fazant, paardehoen | |
Schelpdieren | kreeft, garnalen, oesters, mossels, krab (geen surimi) | |
Vis | inktvis | |
Andere | eieren (max 2 á 3 per week in verband met hoge cholesterolgehalte) | |
Noten en zaden | zonnebloempitten, pompoen pitten, amandelen, sesam (mits ongebrand) |
|
Minderwaardig |
Zuivel |
jonge en oude kaas, Franse kazen (camembert, brie, Mon Chou, enz.) |
Vis | surimi, paling | |
Peulvruchten | bonen, linzen, soja | |
Vlees | rundvlees, lams, eend, gans, wild zwijn, struisvogel | |
Noten en zaden | hazelnoten, walnoten, pistachenoten (mits ongebrand) |
|
Slecht |
Vlees |
varkensvlees (inclusief worst, salami, ham, spek, enz.) orgaanvlees (lever, niertjes, enz.) |
Noten en zaden | pinda’s, pindakaas |